EENVOUDIGE WARMTEWISSELAAR

Met een eenvoudige warmtewisselaar, zonder bewegende delen en zonder extra energie, kan het energiegebruik voor douchen worden teruggebracht met 30 tot 40% netto rendement

Het energiegebruik voor het verwarmen van douchewater per persoon is aanzienlijk. Aangezien de meeste warmte door de afvoer wegstroomt. U kunt echter een behoorlijke deel van de warmte uit het afvalwater terug te winnen met een warmtewisselaar. De warmtewisselaar bestaat uit een dubbelwandige buis. Het gebruikte douchewater stroomt door de binnenste buis naar beneden. Het koude toevoerwater stroomt tussen de twee buizen omhoog en gaat naar het warmwatertoestel. De warmtewisselaar is toepasbaar bij elk warmwatertoestel. (elektrische boiler, gasboiler doorstromer op gas etc)

 

            Hieronder een voorbeeld van een professionele warmtewisselaar, . U kan deze ook makkelijk zelf maken zonder verlies aan rendement.

 

Rendement
Uit proeven bleek dat een kunststof warmtewisselaar niet goed voldeed. Het vuile water stroomt er te snel doorheen en staat weinig warmte af door het slechte warmtegeleidende coifficient. Water kleeft echter wel aan koper, waardoor de afvalwaterstroom veel turbulenter en langzamer door de koperen buis gaat. Tijdens een douchebeurt kan zo bijna de 50% van de warmte worden teruggewonnen. Doordat gedurende de eerste twee minuten van het douchen de warmtewisselaar nog moet opwarmen is de gemiddelde besparing iets lager, namelijk 30 tot 35%. Het rendement stijgt dus aanzienlijk wanneer men langer onder de douche staat.

Ook na anderhalf jaar gebruik in een woning blijken de prestaties van de warmtewisselaar niet te zijn verslechterd.

 

 <---Back


www.nemegeer.com           E-mail