Situering van knesselare

Knesselare ligt zowat tussen Brugge en Gent in Oost-Vlaanderen, en aanpalend tegen West-Vlaanderen, er bevind zich ook het prachtige en rustige Drongengoedbos.

Het Drongengoedbos is het grootste aanééngesloten bosgebied in Oost-Vlaanderen. Het is ongeveer 650 ha groot. Het bos ligt op het grondgebied van de gemeenten Maldegem en Knesselare.
Drongengoed

Ooit maakte het Drongengoed deel uit van één groot heidegebied: het 'Maldegemveld'. Dit heidegebied was ontstaan nadat grote delen oerbos waren ontgonnen. Door een gebrek aan bemesting raakten al snel deze pas verworven landbouwgronden uitgeput. (= de opbrengst was onvoldoende). Onze voorouders lieten ze dan maar opnieuw braak liggen. Enkel hun schaaps- en geitenkuddes begraasden nog een tijdlang deze achtergelaten gronden. Deze dieren vraten alles, uitgenomen de heideplantjes: er ontstond één groot heidegebied met typische planten en dieren dat na verloop van jaren terug evolueerde naar bos.

Het Drongengoedbos dankt zijn naam aan de Paters van Drongen (= deelgemeente van Gent) die vanaf de 13e eeuw kwamen helpen om het 'oerbos' te ontginnen. De huidige Drongengoedhoeve was hun uitvalsbasis.

Satelliet foto knesselare (2.1Mb) klik hier

klik hier om een satelietfoto van knesselare te zien

<---Back


www.nemegeer.com           E-mail